Alle opleidingen op de Westlandse Modevakschool worden gegeven via een internationaal tekensysteem. Via dit tekensysteem worden de patronen getekend. Dit systeem wordt overal in de internationale modewereld gebruikt. Dus zoek je een baan in de modewereld dan kan je, met je eventuele behaalde diploma’s, overal terecht. De opleidingen zijn op het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs niveau.

De Westlandse modevakschool staat ingeschreven ik het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

Het branche-erkend examen wordt eenmaal per jaar afgenomen.

 

Alle stoffen en materialen voor het vervaardigen van dames-, kinder- en herenkleding zijn op school aanwezig of kunnen via school besteld worden. Op school zijn verschillende mode raderbladen aanwezig zoals Knip, Burda, Knippie, Baby Knippie, modebladen voor volslanken, lingerie/nachtkleding, positiekleding en carnaval. Ook de modebladen voor het zelf tekenen van patronen zijn aanwezig zoals bijvoorbeeld de Elegance, Cadena en de Marfy.

Ook alle benodigde fournituren voor het vervaardigen van kleding, waaronder een zéér uitgebreid assortiment van schoudervullingen is op school aanwezig.

 

NAAILESSEN

Al heeft u geen of bijna geen ervaring met naald en draad, dan kunt u toch de grondbeginselen van het naaien leren.

 

Aan de hand van kant en klaar en/of raderpatronen wordt de cursist geleerd het patroon aan te passen aan het figuur. Ook de stoflegging, het afpassen en de totale afwerking van het kledingstuk wordt de cursist geleerd. Tevens leert u omgaan met naai-, lock- en coverlockmachine.

 

Vanaf de leeftijd 14/15 jaar ben je van harte welkom.

 

Bent u reeds de iets gevorderde naaister, ook dan kunt u bij ons verder leren. Wilt u misschien meer weten over kragen, zakken, ritsen, afwerkingen en binnenwerk colbert enz.? Ook hierin kunnen wij u verder helpen.

 

Bij beide cursussen krijgt u individueel les. Zo is iedereen met iets anders bezig en kunt u op uw eigen tempo werken. Starten met deze cursus kunt u tijdens het gehele schooljaar.

 

* Het cursusgeld is exclusief materiaalkosten

COSTUMIÉRE

Dit is een opleiding voor het tekenen en vervaardigen van dames- en kinderkleding in de meest uitgebreide zin.

 

Gedurende de opleiding zijn er vier boeken door te werken. In deze boeken komen tekeningen van de rokken, blouses, mouwen, kragen en pantalons van dames- en kinderkleding aan bod. Soortgelijke boeken stelt u zelf samen doormiddel van kopieën van de tekst en uw eigen tekeningen.

 

Er moeten ook werkstukken gemaakt worden en wel: kragen, mouwsplitten, ritsen, zakken, hoek verwerkingen, knoopsgaten en knopen aanzetten.

 

Voor het branche-erkend examen is een geheel op maat getekende en gemaakte outfit nodig.

 

Dit is een intensieve opleiding, waarbij ook thuis gewerkt moet worden om tot een goed resultaat te komen. Dit zal 2 à 3 uur per week zijn.

 

Bij deze opleiding werkt u individueel. Starten met deze opleiding kunt u tijdens het gehele school jaar.

 

 

* Het lesgeld is exclusief materiaalkosten

COUPEUSE

Vervolg van de costumière opleiding, uitgebreid met mantelwerk, dames- en kinderkleding. Na het succesvol afronden van deze opleiding bent u in staat om in een eigen-, modezaak of atelier te werken voor het veranderen van confectiekleding of voor het geheel op maat te tekenen/maken van kleding.

 

Deze opleiding omvat drie boeken. In deze boeken wordt uitgebreid ingegaan op mantels, mantelmouwen, tailleurs, capes, kragen en capuchons. Boeken stelt u zelf samen door middel van kopieën van de tekst en uw eigen tekeningen.

 

Werkstukken moeten gemaakt worden van mantelstof en wel: vilt kraag, blinde sluiting, zakken, blinde rits, mouwsplit, vlieg, knoopsgaten en een open colbert.

 

Voor het branche-erkend examen is een geheel op maat getekende en gemaakte mantel of blazer nodig.

 

Houdt er rekening mee dat er ook thuis gewerkt moet worden om tot een goed resultaat te komen. Dit zal 2 à 3 uur per week zijn.

 

Bij deze opleiding werkt u individueel. Starten met de opleiding kunt u tijdens het gehele schooljaar.

* Het lesgeld is exclusief materiaalkosten

DOCENT

Vervolg op de costumière en coupeuse opleiding.

 

Na het succesvol afronden van deze opleiding bent u in staat zelf lessen te verzorgen of eventueel een eigen modevakschool te starten.

 

In de opleiding wordt uitgebreid ingegaan op:

- Haute couture damesmode.

- Alle facetten voor het tekenen en vervaardigen van herenmode.

- Het tekenen en vervaardigen van bruidsmode en avondkleding.

 

De opleiding wordt aangevuld met praktijkwerkzaamheden en een stage periode. Over deze periode moet een verslag geschreven worden. Voor het branche-erkend examen is een geheel op maat getekende en gemaakte haute couture outfit nodig.

 

Dit is een zeer intensieve opleiding, waarbij ook thuis gewerkt moet worden om tot een goed resultaat te komen. Dit zal 4 à 5 uur per week zijn.

 

 

De opleiding wordt afgesloten met een branche-erkend examen, maar na het eerste jaar ontvangt de cursist een certificaat.

 

Deze opleiding wordt klassikaal gegeven.

 

 

* Het lesgeld is exclusief materiaalkosten

PROPORTIELEER/POMPVERWERKING

Proportileer is het tekenen en ontwerpen voor onder andere lichamelijk gehandicapten en voor het wat moeilijker figuur.

 

Pomverwerking is het veranderen van bestaande patronen / kleding voor het wat moeilijker figuur.

 

In deze cursus moet een boek doorgewerkt worden met de meest uitgebreide veranderingen aan kledingstukken, voor zowel dames- als herenkleding. Het boek stelt u zelf samen door middel van kopieën van de tekst en uw eigen tekeningen.

 

De cursus wordt aangevuld met het beantwoorden van vragenlijsten en het maken van een verslag van het gemaakte werkstuk. Voor het certificaat is een geheel op maat getekende en gemaakte outfit nodig voor het moeilijker figuur of een gehandicapte.

 

Dit is een intensieve cursus, waarbij ook thuis gewerkt moet worden om tot een goed resultaat te komen.

 

 

Na de cursus ontvangt de cursist een certificaat.

 

Bij deze cursus werkt u individueel. Zo is iedereen met iets anders bezig en kunt u op uw eigen tempo werken. Starten met deze cursus kunt u tijdens het gehele schooljaar.

 

* Het cursusgeld is exclusief materiaalkosten

De Westlandse modevakschool staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en bij de Branchevereniging Mode Ambachten